Chasen - bambusová metlička
Kovová vidlička, shaker nebo elektrický šlehač? Věřte nebo ne, až vyzkoušíte tuto alternativu, už si matchu nikdy nebudete chtít vychutnat jinak. Klíčem k účinnosti chasenu je bambus, který je na jedné straně nařezán na tenké proutky, které dokážou dokonale smíchat matchu s vodou bez zbytečných "cucků" v nápoji. Bambus je dostatečně pevný, aby se snadno nezlomil a zároveň pružný pro rychlé šlehání. Zároveň je dostatečně měkký, aby nepoškodil misku.
Bambusový chasen vyšlehá matchu velice snadno, provzdušňuje ji, zlepšuje její texturu a zvýrazňuje její nádherné aroma.
Pokud si nevíte rady, jak ho používat, podívejte se na jednoduchý návod níže o přípravě matchy.
Detailní popis produktu
Jak si matchu připravit? Populární způsob usucha:
- Pokud je chasen nový, namočte ho do horké vody, aby bambusové štětiny změkly a „otevřeli se“. Později bude stačit chasen před použitím v horké vodě na chvíli namočit.
- V misce (chawan) prosijte 2 g matcha (= 2 naběračky z bambusové lžičky chashaku).
- Matchu zalejte trochou vody (cca 100 ml) s 80 °C. Pro jemnější chuť můžete použít vodu i se 70 °C.
- Vyšlehejte bambusovou metličkou (chasenem) rychlým pohybem na cik-cak, do písmene “M”. Snažte se netlačit na dno misky. Při správném postupu by se vám měla vytvořit pěna (z velkých bublin se postupně stanou menší bublinky). Důležitější je jak je matcha rozmíchaná a bublinky nemusí být cílem.
- Nezapomeňte chasen po použití opláchnout. Trik: nalijte si do misky čistou vodu a šlehejte ji stejně jako předtím matchu, tak se voda dostane i do míst, kam se předtím dostala matcha. Okapejte ho a uložte ho do stojánku, díky nemu si uchová svůj tvar a lépe uschne.
- Matchu můžete konzumovat samotnou, s mlékem nebo si s ní připravit další nápoje, dezerty apod.
Pro detailní postup a další tipy (nejen) na přípravu matchy navštivte profil Sofie na Instagramu: spill.the.matcha a nebo na TikToku: spill_the_matcha
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.