Matcha sety různé barvy - II. varianta kulaté dno
Pro nejlepší možnou chuť matchy je potřeba si ji i správně připravit a k tomu vám perfektně poslouží tento set, jehož obsahem je:
- Keramická mistička (chawan)
- Bambusová metlička (chasen)
- Keramický stojánek na chasen/metličku (magenaoshi)
- Bambusová lžička (chashaku)
- Dárková krabička
Tyto matcha sety jsou skvělým pomocníkem při šlehání matchy pro začátečníky i pokročilé. Dokonalá příprava matchy se formovala do dnešní podoby stovky let a je tak ověřeným způsobem, jak matchu opravdu perfektně a jemně vyšlehat. Mistička je vhodná pro klasickou přípravu matchy, ale i drinků (např. matcha latte) a dezertů, jelikož díky jejímu zobáčku už matchu jen tak "nespillnete" (nevylejete).
Sety NEobsahují sítko - můžete si ho však dokoupit v sekci příslušenství.
Detailní popis produktu
Detailní popis produktu
Stojánky a mističky jsou originální, proto se jejich podoba/vzor můžou lehce lišit od inzerovaných fotek. Na eshopu zároveň najdete různé stojánky a některé druhy se od sebe mírně liší svojí velikostí, nicméně naše univerzální chaseny pasují na všechny z nich. V případě dotazů se neváhejte obrátit na info@spillthematcha.cz.
Mističky mají kulaté dno a lesklý povrch. Na eshopu najdete také sety s více plochým dnem a trochu jiným designem. Příslušenství bylo vyrobeno na zakázku v Číně za férových podmínek.
Jak si matchu připravit? Populární způsob usucha:
- Pokud je chasen (metlička) nový, namočte ho do horké vody, aby bambusové štětiny změkly a „otevřeli se“. Později bude stačit chasen před použitím v horké vodě na chvíli namočit.
- V misce (chawan) prosijte 2 g matcha (= 2 naběračky z bambusové lžičky chashaku).
- Matchu zalejte trochou vody (cca 100 ml) s 80 °C. Pro jemnější chuť můžete použít vodu i se 70 °C.
- Vyšlehejte bambusovou metličkou (chasenem) rychlým pohybem na cik-cak, do písmene “M”. Snažte se netlačit na dno misky. Při správném postupu by se vám měla vytvořit pěna (z velkých bublin se postupně stanou menší bublinky). Důležitější je jak je matcha rozmíchaná a bublinky nemusí být cílem.
- Nezapomeňte chasen po použití opláchnout. Trik: nalijte si do misky čistou vodu a šlehejte ji stejně jako předtím matchu, tak se voda dostane i do míst, kam se předtím dostala matcha. Okapejte ho a uložte ho do stojánku, díky nemu si uchová svůj tvar a lépe uschne.
- Matchu můžete konzumovat samotnou, s mlékem nebo si s ní připravit další nápoje, dezerty apod.
Pokud nejste na chuť matchy zvyklý, můžete si pro začátek zkusit dávat jen 1 g prášku.
Pro detailní postup a další tipy (nejen) na přípravu matchy navštivte profil Sofie na Instagramu: spill.the.matcha a nebo na TikToku: spill_the_matcha
Chasen
Kovová vidlička, shaker nebo elektrický šlehač? Věřte nebo ne, až vyzkoušíte tuto alternativu, už si matchu nikdy nebudete chtít vychutnat jinak. Klíčem k účinnosti chasenu je bambus, který je na jedné straně nařezán na tenké proutky, které dokážou dokonale smíchat matchu s vodou bez zbytečných "cucků" v nápoji a chuť je díky tomu jemnější. Vyšlehá matchu velice snadno, provzdušňuje ji, zlepšuje její texturu a zvýrazňuje její nádherné aroma.
Bambus je dostatečně pevný, aby se snadno nezlomil a zároveň pružný pro rychlé šlehání. Zároveň je dostatečně měkký, aby nepoškodil misku.
Stojánek na chasen (bambusovou metličku)
Napomáhá tomu, aby si chasen udržel svůj tvar. Chasen má totiž přirozenou tendenci se narovnávat a vracet do původní rovné bambusové formy a je poté obtížné znovu získat jeho původní vzhled. Tvar stojánku tak umožňuje si chasenu udržet svůj roztáhnutý tvar.
Díky stojánku navíc chasen správně uschne, což je klíčové pro zachování jeho čistoty a snižuje tím riziko vzniku plísní a bakterií.
Prodlužte si životnost chasenu a zajistěte si jeho optimální výkon při šlehání matchy.
Chashaku
Chashaku je tradiční japonská lžička vyrobená z bambusu, používaná k odměření matchy.
Lžička je navržena tak, aby zajistila správné množství matchy pro přípravu dokonalého šálku čaje, 1 lžička se rovná přibližně 1 gramu matchy.
Je ručně vyrobená z bambusu a dodává autentický zážitek z čajového rituálu.
Údržba je velice jednoduchá. Po každém použití ji jen jemně otřete suchým hadříkem nebo měkkým papírovým ubrouskem. Pokud je potřeba, můžete ji občas lehce opláchnout teplou vodou, ale vyhněte se použití mýdla nebo detergentů, které by mohly poškodit bambus. Pokud ji skladujete na čistém místě a používáte ji jen na matchu, není třeba ji většinou vodě vystavovat, díky tomu vám vydrží mnohem déle.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.