Doprava zdarma při nákupu nad 1500 Kč (ČR) / 1700 Kč (SK). Matcha se bohužel vyprodala pár minut po naskladnění, nicméně obrovské naskladnění proběhne cca 1.5. Odeslání objednávek (skladem) odhadujeme 15.-17.4. kvůli stěhování skladu.

BLOG

Nejlepší recepty s matchou
Nejlepší recepty s matchou

Matcha není jen lahodný prémiový zelený čaj, ale i skvělá ingredience do receptů! Díky své jemné chuti se hodí do nápojů, dezertů i slaných pokrmů. Obsahuje spoustu antioxidantů, podporuje soustředění a dodává energii bez náhlého poklesu, jako je tomu u kávy. Navíc, pokud použijete kvalitní matchu, získáte krásnou zelenou barvu i skvělou chuť. Přidejte Spill the matcha do své kuchyně a zkuste něco nového!

Hot/iced matcha latte

Matcha latte je skvělou alternativou ke kávě a jeho příprava je jednoduchá.

  1. Pokud je chasen (metlička) nový, namočte ho do horké vody, aby bambusové štětiny změkly a „otevřely se“. Později bude stačit chasen před použitím v horké vodě na chvíli namočit.
  2. V misce (chawan) prosijte 2 g matcha (= 2 naběračky z bambusové lžičky chashaku).
  3. Matchu zalejte trochou vody (cca 50 ml) s vodou v rozmezí 70-80 °C.
  4. Vyšlehejte bambusovou metličkou (chasenem) rychlým pohybem na cik-cak, do písmene “M”. Snažte se netlačit na dno misky. Při správném postupu by se vám měla vytvořit pěna (z velkých bublin se postupně stanou menší bublinky). Důležitější je jak je matcha rozmíchaná a bublinky nemusí být cílem.
  5. Nezapomeňte chasen po použití opláchnout. Usušený ho uložte do stojánku, díky němu si uchová svůj tvar a lépe uschne.

HOT: Mezitím si ohřejte 200 ml mléka (ideálně rostlinného) a našlehejte ho do pěny. Nalijte matchu do hrníčku a přidejte našlehané mléko.

ICED: Do skleničky přidejte led a zalejte oblíbeným mlékem (já doporučuji např. kokosové alpro barista nebo oatly barista), navrch už jen pomalu nalejte matchu.

Můžete dosladit medem, javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem podle chuti.

Matcha smoothie

Pokud hledáte osvěžující a zdravý nápoj plný energie, matcha smoothie je skvělou volbou. Do mixéru přidejte jeden zralý banán, 1 lžičku/2g matchy, 200 ml mandlového mléka a hrst čerstvého špenátu. Vše rozmixujte do hladka. Pokud chcete smoothie ještě více osvěžující, přidejte pár kostek ledu nebo mražené mango. Výsledkem bude krémový, výživný a antioxidanty nabitý nápoj, který vás nastartuje na celý den.

Matcha crinkles

Pokud milujete sušenky, zkuste je ozvláštnit matchou.🍪

Ingredience:
- cca 10g Spill the matcha 💚
- 200g mouky (tady je 120g hladké a 80g mandlové) může být jakákoliv
- 110g cukru
- 3g prášek na pečení
- špetka soli
- vanilková pasta/aroma/cukr (podle chuti)
- 2 vajíčka
- 65g rozpuštěného másla
- cca 20g kakaa (od oka)

Pečte na 170 stupňů 10 minut. Detaily najdete také na našem INSTAGRAMU.

Nechte vychladnout a podávejte s šálkem matcha.

Jahody v matcha čokoládě

8-10 středně velkých jahod
100g bílé čokolády
2-3g matchy

Čokoládu si roztopte na vodní lázni.
Po rozpuštení přidejte matchu a pořádně promíchejte (do části můžete přidat i potrv. barvivo - např. růžové).

Jahody do ještě teplé směsy namáčejte - následně nechte vychladnout cca 30-60 minut v lednici a můžete vychutnávat. 💚

Matcha cookies

Ingredience:
• 150 g hladké mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• cca 4-5g matcha prášku
• 100 g másla (měkkého)
• 100 g třtinového cukru
• 1 vejce
• 1-2 lžičky kukuřičného škrobu
• 100g čokolády (ruby ideálně)
• špetka soli

Postup:
- Ušlehejte máslo s cukrem (a špetkou soli) a přidejte vajíčko.
- Do vzniklé směsy přesijte matchu a kukuřiční škrob.
- Postupně přisypávejte mouku s kypřícím práškem po částech a promíchejte, až vznikne jemné těsto.
- Následně přidejte nasekanou čokoládu.
- Vytvarujte kuličky a nechejte je odležet v lednici na cca 2-3 hodiny.

Cookies vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů na cca 10minut. 🍵

Číst článek
Jak správně připravit matchu?
Jak správně připravit matchu?

Příprava (usucha)

Pro přípravu a nejlepší možnou chuť matchy vám doporučuji pořídit si kompletní matcha set:

  • bambusovou metličku (chasen)
  • misku na matchu (chawan)
  • stojánek na chasen (magenaoshi)
  • tradiční lžičku na nabírání matchy (chashaku)
  • a případně i sítko pro usnadnění šlehání.
    1. Pokud je chasen (metlička) nový, namočte ho do horké vody, aby bambusové štětiny změkly a „otevřely se“. Později bude stačit chasen před použitím v horké vodě na chvíli namočit.
    2. V misce (chawan) prosijte 2 g matcha (= 2 naběračky z bambusové lžičky chashaku).
    3. Matchu zalejte trochou vody (cca 50 ml) s vodou o teplotě 80 °C (ne vyšší).
    4. Lehce směs zapracujte a poté vyšlehejte bambusovou metličkou (chasenem) svižným pohybem na cik-cak, do písmene “M”. Snažte se netlačit na dno misky. Při správném postupu by se vám měla vytvořit pěna (z velkých bublin se postupně stanou menší bublinky). Důležitější je jak je matcha rozmíchaná (bez hrudek), bublinky nemusí být cílem.
    5. Nezapomeňte chasen po použití opláchnout. Usušený ho uložte do stojánku, díky němu si uchová svůj tvar a lépe uschne.
    6. Matchu můžete konzumovat samotnou, s mlékem nebo si s ní připravit další nápoje, dezerty apod.

Webinář spánek x matcha

 Pro detailní postup a další tipy (nejen) na přípravu matchy navštivte profil Sofie na Instagramu: spill.the.matcha a nebo na TikToku: spill_the_matcha

Číst článek
2 položek celkem